„Kuchnie świata...” - niewiarygodny przewodnik po zdrowiu

Okładka
Kuchnie świata? Już na początku zadajesz sobie pytanie podlane sosem wątpliwości w podtekście. Kuchnie świata w domu? I na dodatek w jednej książce? To raczej niemożliwe. Kojarzysz kuchnie z różnych miejsc i zakątków, z miast i małych wiosek, czy domów, w których jadłeś i coś ci podszeptuje, że do opisania kuchni świata trzeba by było co najmniej kilku tomów tworzących całość.



Azja, Ameryka, czy Europa, a do tego podział i odrębne państwa i rejony. W jednej książce wszystkie smaki świata? Nie możliwe, mówisz niekontrolowanie postukując łyżką o blat stołu kuchennego. Ale...


Niemożliwe istnieje przecież po to, by stać się MOŻLIWE. „Kuchnie świata...” to niewiarygodny przewodnik po zdrowiu (bazuje w głównej mierze na insulino odporności) i świecie smaków. To kompendium wiedzy o człowieku, jego stylu życia, nawykach, schorzeniach i jedzeniu właśnie. To mapa pachnąca tysiącem aromatów zapraszająca do smakowania, ucztowania i radości. Autorki, Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska wskazują nam drogę, na której każdy krok równoznaczny jest z przyprawą, daniem, doznaniem i rozkoszą. Idziesz, kosztujesz, oceniasz, kolekcjonujesz... i ucztujesz. Dlaczego? Bo uczta nie jest grzechem. Uczta sprzyja biesiadowaniu, bliskości i niekończącym się rozmowom. Uczta to okazja do przygotowania jedzenia, jakiego nie robimy na co dzień.


Ucztowanie z „Kuchnią świata...” zmienia dotychczasowy porządek i nawyki. Od teraz zaczniesz wszystkie te potrawy przygotowywać sam – w swojej kuchni – na własnych talerzach. Teraz zapraszasz do swojego stołu. Voila, mówisz, szef kuchni poleca zdrowie, smak i raj dla kubków smakowych. Pretekstem zaproszenia jest insulino odporność, lecz to tylko haczyk, który autorki zarzuciły dla smacznego połowu. Można zdrowo żyć, znajdować radość w jedzeniu i tym samym wprowadzić kilka zmian w swojej codzienności.

Każdy dzień jest inny, a do tego, dzięki Magdalenie Makarowskiej i Dominice Musiałowskiej smakuje inaczej. Każdy kęs to feeria doznań, które osiągają zenit dzięki... przyprawom.


Kuchnie świata...” to skarbnica aromatów. Zainteresuj się swoim zdrowiem, mówią autorki i nie wykluczaj dań z racji ich nielubienia. Dopraw je, poszukaj przypraw, które znasz, ale i tych dotąd nieznanych i eksperymentuj. Masz kuchnię, masz chęci, masz piękną zastawę. Połącz to.

Ucztuj zdrowo we własnym domu.


Bądź mistrzem gotowania.

Przyrządzaj, notuj i urozmaicaj. Kosztuj i odkrywaj nowe doznania.

Podlecz ciało i duszę. Zdrowo musi być – i jest. Kolorowo musi być – i jest. I choć czasem nie uda się tak, jakbyśmy chcieli, to niech to będzie bodźcem do dalszej pracy. Do podnoszenia swoich kulinarnych zdolności.


Zdrowe dania z całego świata można pakować w pudełka i każdego dnia poznawać rejon globu. Dziś smakujesz włoskiego makaronu z mozzarellą i sosem bazyliowym, jutro zrobisz słodki ryż z szafranem i sałatką z anchois, które przywołają smak Indii.

Podróż we własnej kuchni? Ba, podróż po całym świecie w swoich czterech ścianach? Tak. Zapraszamy, mówią głośno Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, a twój sukces wznoszą toastem, izraelskim Malabi – deserem z malin i nasion chia podanym w szklanym słoiku, ozdobionym palemką i listkiem świeżej mięty.


Zapraszamy do kosztowania tęczy smaków, kolorów i doznań.

I jak się nie poddać?

Coś niesamowitego


Agnieszka Kusiak

Od 2 do 10000 znaków

Znajdź nas na Facebooku

Partnerzy

Subiektywnie o książkach
Dwumiesięcznik SOFA
Wydawnictwo Psychoskok
Wydawnictwo MG
Kuźnia Literacka
Zażyj Kultury
Fundacja  Polonia Union
Kulturalne rozmowy - Sylwia Cegieła
Sklep internetowy TylkoRelaks.pl
CoCzytamy.pl