recenzentkania

Awatar użytkownika

Użytkownik nie podał informacji o sobie

Wprowadzone książki

Wprowadzeni autorzy

Dodane opinie

Opinia dla książki: "Marzycielka"Przejdź do opini

Opinia

Przeczytaj koniecznie

Awatar użytkownika
recenzentkania

„Jeśli się o czymś wytrwale marzy, to musi się to osiągnąć”. Ta sentencja, wypowiedziana kiedyś przez babcię, przez całe życie towarzyszy głównej bohaterce powieści Stefanii Jagielnickiej. Kiedy jest już nastolatką, rodzice wyjawiają, że jest adoptowana. Krystyna powoli spełnia swoje marzenie o byciu aktorką, ale życie nie obchodzi się z nią łaskawie. Kończy studia głównie dzięki związkowi z dziekanem wydziału aktorskiego, bo okazało się, że nie ma talentu. Nic nie wyszło z marzenia o karierze. Przeżywa załamanie psychiczne. Po wyjściu z kliniki psychiatrycznej zaczyna nowe życie, które do góry nogami przewraca jej pewna wiadomość. Dostaje list od nieznanej kobiety. Okazuje się, że jest to jej bliźniacza siostra… Autorka wnikliwie ukazuje relacje międzyludzkie, przedstawia bezinteresowność, empatię, przyjaźń i prawdziwą miłość. Wartka akcja, pełna ubocznych dramatycznych wątków, zawiera wiele emocji i prawdy o życiu.

16 sierpień 2017 12:19

Opinia dla książki: "Życie podziemne Julii"Przejdź do opini

Opinia

Literatura kobieca, kontrowersyjna, przepełniona erotyzmem...

Awatar użytkownika
recenzentkania

Literatura kobieca, kontrowersyjna, przepełniona erotyzmem i brutalnością otaczającej nas rzeczywistości. Książka szczera do bólu, wywołująca w czytelniku szereg sprzecznych uczuć. Dzieło, które szokuje i zmienia postrzeganie kobiet.

Książka zawiera szczegółowe, niejednokrotnie wulgarne opisy aktów seksualnych. Przeznaczona jest dla czytelników dorosłych. O życiu podziemnym nie wypada mówić, ale przyjemnie jest poczytać.

5 maj 2016 08:38

Opinia dla książki: "Amerykański sen"Przejdź do opini

Opinia

dla miłośników głębokich, przemyślanych historii

Awatar użytkownika
recenzentkania


Autor zgrabnie balansuje od nastrojów ciepłych i sielankowych, po te mroczne i odarte z magii, jaka towarzyszy uczuciu. Jednakże za każdym razem natychmiast od pierwszych zdań wciąga w swój świat i trzyma w nim aż do ostatniego zdania, jako że utwory są tak skonstruowane, by nic nie było w nich oczywistego, by gdzieś istniał pierwiastek tajemnicy.


Proza dla miłośników głębokich, przemyślanych historii, wielopłaszczyznowych i niejednoznacznych.

 

26 kwiecień 2016 13:49

Opinia dla książki: "Polak w krainie d'Artagnana"Przejdź do opini

Opinia

Awatar użytkownika
recenzentkania

Książka „Polak w krainie d’Artagnana” to wiele małych, wesołych i poważnych historii dotyczących różnorodnych aspektów polskiego i francuskiego życia, połączonych wspólną fabułą. 

Nie znasz Francji??? – przeczytaj, by docenić to co polskie. A może ta opowieść stanie się już tylko pretekstem do pokazania różnic między kobietami a mężczyznami? Sam to oceń. Życzę przyjemnej lektury!!!

20 kwiecień 2016 12:22

Opinia dla książki: "Cokolwiek to znaczy?"Przejdź do opini

Opinia

Polecam

Awatar użytkownika
recenzentkania

O problemach dojrzałych kobiet mówi się i pisze coraz więcej. Powieść "Cokolwiek to znaczy...?" odpowiada na potrzeby i pytania matek, żon, byłych żon, kochanek, wypalonych pracą, zmęczonych codziennym tempem. Rozterki współczesnej kobiety ukazane są na tle niezwykłego romansu atrakcyjnej pani komornik i przystojnego mechanika samochodowego. Seks i przygoda okazują się niewystarczającym remedium dla dwojga doświadczonych przez życie ludzi. Poczucie niedosytu i lęk przed poświęceniem się dla partnera nie pozwalają im poddać się miłości. Gorzka historia, której nie osłodziły seks, pieniądze i uroda.

19 kwiecień 2016 09:02

Opinia dla książki: "Gen"Przejdź do opini

Opinia

polecam

Awatar użytkownika
recenzentkania

Tę powieść czyta się z zainteresowaniem i ciekawością, co będzie się działo z bohaterami, jak dalej potoczy się ich życie. Czy niebezpieczeństwa zostaną zażegnane i czy uda się wyjaśnić tajemnice. Bo mimo tego, że nie wszyscy bohaterowie są kryształowymi postaciami, da się ich polubić i darzyć sympatią. A ponieważ nie są nam obojętni w myślach wspieramy ich działania.

 

Powieść kończy się słowami „ciąg dalszy nastąpi”. Miejmy nadzieję, że już niedługo dowiemy się, jak potoczyły się losy bohaterów.

14 marzec 2016 12:40

Opinia dla książki: "Anara"Przejdź do opini

Opinia

Polecam

Awatar użytkownika
recenzentkania

Wartka i nieszablonowa fabuła sprawia, że „Anarę” czyta się jednym tchem, co z pewnością spodoba się fanom dynamicznie prowadzonej akcji. Książka będzie smacznym kaskiem dla wszystkich fanów powieści, w których realizm miesza się z fantastyką.

11 marzec 2016 10:22

Opinia dla książki: "Wydobyć z niepamięci"Przejdź do opini

Opinia

:)

Awatar użytkownika
recenzentkania

Przeczytana powieść to kawałek życia, gdzie drugi człowiek odsłania część swojej duszy, wtrąca tam rzeczy widziane i słyszane przez siebie i swoich najbliższych, kreuje nową rzeczywistość i nową wartość.

Tę książkę zwyczajnie trzeba przeczytać!

18 luty 2016 14:02

Dodane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Książki ocenione przez użytkownika

Znajdź nas na Facebooku