Niech pożywienie będzie lekarstwem

Obrazek artykułu
W aptekach coraz więcej różnych leków, a zdrowych ludzi jest coraz mniej. Metody diagnozowania w medycynie są coraz bardziej wyrafinowane i doskonałe. Choroby – coraz bardziej zróżnicowane i niebezpieczne. Na usta same cisną się pytania: Dlaczego tak się dzieje? Co powinniśmy zrobić?

Tętnice doprowadzają składniki odżywcze i tlen do tkanek (przestrzeni  międzykomórkowej). W organizmie pojawiają się kwaśne pozostałości przemiany materii, które zanieczyszczają płyn międzykomórkowy. W  środowisku kwaśnym czerwone komórki twardnieją. Mają wtedy trudności w  przechodzeniu przez cienkie naczynia włosowate, którymi są również  dostarczane składniki odżywcze i usuwane nieczystości. Środowisko kwaśne zagęszcza krew i jest to jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi. W przypadku nagromadzenia się kwaśnych pozostałości przy którymś z narządów, krążenie krwi ulega miejscowemu zaburzeniu. W następstwie  tym upośledzone zostaje dostarczanie niezbędnych tam substancji. Narządy nie jest w pełni zdolne do wykonywania swych funkcji i zaczynają  się rozwijać choroby.


W tej sytuacji lekarstwo jest w zasięgu ręki. Nie w aptece, a w kuchni. Weźmy sobie do serca słowa Hipokratesa (wybitnego lekarza greckiego, jednego z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny: Niech pożywienie będzie lekarstwem(Dodałbym do tego „odpowiednie pożywienie”).




O czym jest ten poradnik? 

http://www.prasa24h.pl/16474/jak-dbac-o-swoje-zdrowie.html


Coraz  częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone. Zaburzają one równowagę kwasowo-zasadową. Dotyczy to głównie żywności  sprowadzanej z zachodu. Została ona potraktowana związkami  chemicznymi pochodzącymi z długiej listy: barwników, wybielaczy, środków  konserwujących, zapachowych zakwaszających lub alkalizujących  nawilżaczy, środków spulchniających, zagęszczających, konserwantów,  defoliantów, słodzących itp. Niemały udział w zakwaszaniu naszego  organizmu mają także produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność  przetworzona, która zawiera dużo soli.

Cały świat jest zafascynowany  wskaźnikami zdrowia populacji Japonii oraz Korei Południowej na  przestrzeni ostatnich 30 lat. Duży wpływ na to zjawisko mają przede  wszystkim dieta zasadowa oraz jakości wody i jej wskaźników  biologicznych.


Zasadniczym celem autora poradnika jest przedstawianie działań zmierzających do ochrony organizmu przed zakwaszeniem i ograniczenie jego skutków. 



Książka dostępna tylko w wersji e-book

http://www.psychoskok.pl/produkt/dbac-o-swoje-zdrowie



Od 2 do 10000 znaków

Znajdź nas na Facebooku

Partnerzy

Subiektywnie o książkach
Dwumiesięcznik SOFA
Wydawnictwo Psychoskok
Wydawnictwo MG
Kuźnia Literacka
Zażyj Kultury
Fundacja  Polonia Union
Kulturalne rozmowy - Sylwia Cegieła
Sklep internetowy TylkoRelaks.pl
CoCzytamy.pl