Opinie o książce: "Kuchnie świata w insulinooporności"

Okładka
Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko o nich słyszeliśmy, dzięki tej książce możemy je wyczarować we własnej kuchni. Znana dietetyczka Magdalena Makarowska zadbała o to, by te kulinarne podróże pozostawiły w nas niezapomniane wrażenia, a Dominika Musiałowska, założycielka fundacji Insulinooporność –...

Opinia

Awatar użytkownika
Agnieszka Kusiak

Ucztowanie z „Kuchnią świata...” zmienia dotychczasowy porządek i nawyki. Od teraz zaczniesz wszystkie te potrawy przygotowywać sam – w swojej kuchni – na własnych talerzach. Teraz zapraszasz do swojego stołu. Voila, mówisz, szef kuchni poleca zdrowie, smak i raj dla kubków smakowych. Pretekstem zaproszenia jest insulino odporność, lecz to tylko haczyk, który autorki zarzuciły dla smacznego połowu. Można zdrowo żyć, znajdować radość w jedzeniu i tym samym wprowadzić kilka zmian w swojej codzienności.

Każdy dzień jest inny, a do tego, dzięki Magdalenie Makarowskiej i Dominice Musiałowskiej smakuje inaczej. Każdy kęs to feeria doznań, które osiągają zenit dzięki... przyprawom.


Kuchnie świata...” to skarbnica aromatów. Zainteresuj się swoim zdrowiem, mówią autorki i nie wykluczaj dań z racji ich nielubienia. Dopraw je, poszukaj przypraw, które znasz, ale i tych dotąd nieznanych i eksperymentuj. Masz kuchnię, masz chęci, masz piękną zastawę. Połącz to.

Ucztuj zdrowo we własnym domu.


Bądź mistrzem gotowania.

Przyrządzaj, notuj i urozmaicaj. Kosztuj i odkrywaj nowe doznania.

Podlecz ciało i duszę. Zdrowo musi być – i jest. Kolorowo musi być – i jest. I choć czasem nie uda się tak, jakbyśmy chcieli, to niech to będzie bodźcem do dalszej pracy. Do podnoszenia swoich kulinarnych zdolności.


Zdrowe dania z całego świata można pakować w pudełka i każdego dnia poznawać rejon globu. Dziś smakujesz włoskiego makaronu z mozzarellą i sosem bazyliowym, jutro zrobisz słodki ryż z szafranem i sałatką z anchois, które przywołają smak Indii.

Podróż we własnej kuchni? Ba, podróż po całym świecie w swoich czterech ścianach? Tak. Zapraszamy, mówią głośno Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, a twój sukces wznoszą toastem, izraelskim Malabi – deserem z malin i nasion chia podanym w szklanym słoiku, ozdobionym palemką i listkiem świeżej mięty.


Zapraszamy do kosztowania tęczy smaków, kolorów i doznań.

I jak się nie poddać?

Coś niesamowitego 


http://autorzy365.pl/kuchnie-swiata-niewiarygodny-przewodnik-po-zdrowiu_a7220


Agnieszka Kusiak

18 listopad 2022 22:23

Znajdź nas na Facebooku

Partnerzy

Subiektywnie o książkach
Dwumiesięcznik SOFA
Wydawnictwo Psychoskok
Wydawnictwo MG
Kuźnia Literacka
Zażyj Kultury
Fundacja  Polonia Union
Kulturalne rozmowy - Sylwia Cegieła
Sklep internetowy TylkoRelaks.pl
CoCzytamy.pl