Apetyt na Meksyk
Twoja ocena
Źródło: https://www.psychoskok.pl/produkt/apetyt-na-meksyk/ ( otwierane w nowym oknie )
Dostępna w
Opinie o: "Apetyt na Meksyk"
Opinia
Kulinarna podróż do kraju tortilli i empanadas
Książka Magdaleny Keller-Bigdy to przejrzyście i zajmująco napisany przewodnik po kulinariach Meksyku, autorka z właściwą sobie empatią oraz prostotą wyjaśnia również, jakie znaczenie mają w tradycji tego kraju poszczególne dania i co obcokrajowiec na temat tamtejszej kuchni wiedzieć powinien. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu ,,Apetyt na Meksyk” to książka, w której znalazłam od dawna poszukiwany przepis na pyszny kukurydziany chlebek, niezwykle aromatyczną kawę z garnka, albo idealną na upalne dni lemoniadę ogórkową. Opisywana tutaj książka zawiera mnóstwo ciekawych i godnych polecenia przepisów na dania i napoje odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak też dzieci. W tej publikacji znajdziecie receptury przygotowania np. tradycyjnej Margarity, Rompope, czyli meksykańskiego likieru jajecznego, czy też czekolady do picia na gorąco z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Udanym podsumowaniem tradycyjnej meksykańskiej uczty kulinarnej oczywiście jest przepyszny deser, często odwołujący się również do dawnej tradycji.
Z pomocą ,,Apetytu na Meksyk” zapewne bez większych problemów przygotujecie w domowych warunkach: słodkie bułeczki w kształcie muszli, popularne wypieki na Święto Zmarłych, albo też chlebową zapiekankę z rodzynkami, czy też przepyszne churros jadane zwłaszcza w okresie karnawału. Żeby korzystanie z książki ,,Apetyt na Meksyk ” było dla was jeszcze przyjemniejsze, ten kulinarny przewodnik zawiera wiele różnobarwnych zdjęć meksykańskich dań, które motywują do podjęcia trudu i wykorzystania w praktyce chociaż części przepisów.
,,Apetyt na Meksyk” to jedna z najbardziej wartościowych i godnych polecenia książek kulinarnych, jakie miałam okazję poznać w ostatnich kilku miesiącach. Dzięki takim pozycjom, jak ta, można każdego dnia zabawić się w prawdziwego mistrza kuchni, który z aromatycznych, zdrowych i kolorowych produktów potrafi wyczarować dla rodziny niejedno superdanie rodem z gorącego Meksyku. Gorąco polecam wam sięgnięcie po ,,Apetyt na Meksyk” i wykonanie chociaż części dań i napojów z przepisów zawartych wewnątrz!
https://sztukater.pl/ksiazki/item/38086-apetyt-na-meksyk.htm
Opinia
Pozycję tę można traktować również jako
swego rodzaju przewodnik po kulturze meksykańskiej, gdyż każdy przepis
zawiera bardziej lub mniej szczegółową historię dania. Nazwy potraw
wprowadzone są w języku polskim jak i hiszpańskim, co pozwala nam na
jeszcze dokładniejsze wsiąknięcie w tradycje. Książka podzielona jest na
części według charakterystycznych składników najczęściej
wykorzystywanych do gotowania w Meksyku. Są to: kukurydza, fasola,
papryka, tortille, awokado, mięso, ryby i owoce morza. Taki podział
pozwala na klarowne przedstawienie kategorii potraw. Na dodatek, do
prawie każdego przepisu, mamy dołączoną ciekawostkę związaną z danym
produktem lub potrawą. Dowiadujemy się, że w Meksyku fasola jest tak
często spożywana, że Meksykanie bywają nazywani „fasolarzami”.
Historię
tego kraju odkrywamy także przez przepisy na dania związane z
poszczególnymi świętami w roku. Jednym z przykładów jest chociażby Pan
de muerto czyli słodkie bułeczki na dzień zmarłych. Jest to jeden z
najhuczniej obchodzonych dni w roku w Meksyku i w przeciwieństwie do
naszego Święta Zmarłych, atmosfera jest raczej radosna, gdyż wierzy się,
że tego dnia zmarli wracają na Ziemię, więc przygotowuje się do nich
smakołyki i zostawia się je na grobach. Święto to zostało nawet wpisane
na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe w Meksyku znaleźć
możemy ponad 60 odmian chilli i kukurydzy! Masz apetyt na więcej?
http://dlalejdis.pl/artykuly/apetyt-na-meksyk-recenzja