Dieta zdrowych jelit
Twoja ocena
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?
Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu (m.in. Wypieki dla diabetyków, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety). Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
Źródło: https://www.rm.com.pl/product-pol-1433-Dieta-zdrowych-jelit.html ( otwierane w nowym oknie )
Dostępna w
Opinie o: "Dieta zdrowych jelit"
Opinia
Wszystko dzieje się w jelitach
Niezdrowa dieta i styl życia, przyjmowanie niektórych leków, takich jak antybiotyki, alkohol i stres, może zaburzyć tę równowagę. Zdrowe jelito charakteryzuje się przede wszystkim zdrową florą jelitową. Jednak żeby było zdrowe, musimy dostarczać mu odpowiednich składników odżywczych.
I
tutaj z pomocą przychodzi nam dietetyk, autorka wielu poradników o
zdrowym odżywianiu, Agata Lewandowska. W poradniku Dieta zdrowych jelit
doskonale zobrazowała, w jaki sposób zdrowe i smaczne jedzenie wpływa na
stan zdrowia naszych jelit. Książka została podzielona na kilka
działów, z których dowiemy się między innymi: jak funkcjonują jelita,
jakie objawy mogą sugerować choroby, jakie bakterie zasiedlają jelita i
jakie znaczenie dla zdrowia ma ich dobra kondycja? Dowiemy się również
wielu cennych wskazówek na temat roli błonnika. Ponadto możemy
przeczytać o tym, kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy należy go
ograniczyć? Co tak naprawdę daje nam dobra flora jelitowa i jak o nią
dbać? Jak pozbyć się uciążliwych zaparć, jak postępować w przypadku
alergii i nietolerancji pokarmowej? A chyba największą atrakcją są
smaczne, zdrowe a przede wszystkim nieskomplikowane przepisy, łatwe w
przygotowaniu odpowiednie dla różnych zaburzeń jelitowych. Każdy dział w
książce został zaopatrzony w taki zbiór przykładowych przepisów
polecanych przy różnych schorzeniach.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla jelit, musisz polegać na świeżej, naturalnej żywności. Podstawą diety powinny być świeże warzywa, owoce i orzechy pochodzące z upraw ekologicznych. Bogate w prebiotyki i substancje balastowe. Należy powstrzymać się od cukru, ponieważ dieta bogata w węglowodany ma negatywny wpływ na florę jelitową. Należy unikać żywności wysoko przetworzonej i rafinowanej. To tylko kilka z wielu cennych wskazówek, jakich udziela autorka poradnika.
Więcej na stronie artykułu: http://autorzy365.pl/wszystko-dzieje-sie-w-jelitach_a6463