Opinie o książce: "Serniki słodkie i wytrawne"

Okładka
W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru! Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne...

Opinia

Awatar użytkownika
Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem
(anonimowy)

Każdy przepis opisany jest w sposób prosty i naprawdę czytelny. Z takimi wypiekami poradzi sobie każdy  W ostatnim rozdziale autorka zdradza nam również swoje sekrety i wskazówki dotyczące pieczenia idealnych serników. To takie swoiste krótkie „abc”, które pozwoli nawet początkującym przygotować wspaniały sernik.

Czy też jesteście ciekawi przepisów na sernik wytrawny? Ja byłam bardzo. I tak oto moim oczom ukazał się m.in. sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami. Ciekawie prawda? 

Czy warto sięgnąć po tą książkę?

Zdecydowanie tak. Pyszne inspiracje, które zachwycą nie jednego wielbiciela serników. Widać, że autorka włożyła w każdy przepis i całą książkę wiele serca i pasji.


http://www.slodkieokruszki.pl/serniki-slodkie-i-wytrawne-ksiazka-pelna-inspiracji/ 



18 czerwiec 2019 08:13

Opinia

rewelacyjna pozycja

Awatar użytkownika
Dominika z bloga Recenzje Na Widelcu
(anonimowy)

Reasumując, Serniki słodkie i wytrawne to rewelacyjna pozycja. Pięknie wydana, z mnóstwem pysznych i sprawdzonych przepisów, zachwyci każdego miłośnika słodkości. Koniecznie musicie ją mieć u siebie. Dzięki niej sernik nie będzie tylko deserem, stanie się kulinarną rozkoszą!
http://www.recenzjenawidelcu.pl/2017/04/serniki-sodkie-i-wytrawne.html

21 luty 2018 07:48

Opinia

Wspaniałe wspomnienia, mnóstwo przepisów i przepiękne fotografie

Awatar użytkownika
Kasia T-J
(anonimowy)

Zapach pieczonego sernika unoszący się w całym domu... Tradycyjny, niekiedy z dodatkiem rodzynek, za którymi nigdy nie przepadałam i wyskubywałam owe zawsze z każdego ciasta... Udekorowany polewą czekoladową... Jego delikatny, słodki i łagodny smak... Poniekąd uzależniający, nigdy nie kończyło się na pochłonięciu przeze mnie jednego kawałka... To moje wspomnienia z dzieciństwa... Odkąd pamiętam, mama zawsze piekła sernik wkładając w to mnóstwo serca, czasu i pracy. Zazwyczaj owe ciasto gościło i nadal gości w czasie świąt, ale zdarza się też, że delektujemy się nim pomiędzy ważnymi wydarzeniami. Cała moja najbliższa rodzina uwielbia się nim zajadać, tym samym sernik znika w ekspresowym tempie. Zawsze przyglądałam się poszczególnym etapom jego przygotowywania przez mamę i wielokrotnie chciałam go wykonać sama, ale niestety jestem dość leniwa, jeśli chodzi o czasochłonne i wymagające pracy wypieki. Wolę piec ciasta, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu, które są łatwe w sporządzaniu, składają się z zaledwie kilku składników i przede wszystkim ich czas pieczenia jest krótki. Natomiast, inaczej jest w przypadku ich konsumowania. Wówczas poświęcam sporo czasu smakowaniu i zachwycaniu się tymi słodkościami. Uwielbiam popołudnia z filiżanką kawy i kawałkiem ciasta, który powoli znika z talerza... Po książkę "Serniki słodkie i wytrawne" sięgnęłam z kilku powodów, po pierwsze - pragnęłam zaczerpnąć inspiracji, po drugie - sądziłam, że owa pozycja zachęci mnie do tego, abym wreszcie samodzielnie upiekła sernik i mogła uraczyć nim bliskich, po trzecie -  liczyłam na poznanie (znalezienie) tajników na łatwe i szybkie jego przygotowanie, a po czwarte - z czystej ciekawości przepisów na serniki wytrawne. 
Renata Czelny-Kawa - absolwentka polonistyki i dziennikarstwa. Kocha książki, muzykę i swoje pasje: gotowanie, fotografowanie i pisanie! Kolekcjonuje piękne dzbanki herbaciane i filiżanki. W książce "Serniki słodkie i wytrawne" zdradza nam, od czego to wszystko się zaczęło... Jest autorką bloga Raj dla Podniebienia - uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto, wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia. (źródło: okładka książki "Serniki słodkie i wytrawne")
Zacznę może od strony wizualnej wspomnianej publikacji. Z pewnością jest pięknie i solidnie wydana. Bez wątpienia atutem książki jest jej twarda oprawa. Zdecydowanie okładka przykuwa uwagę ze względu na zastosowaną kolorystykę - powiedziałabym, że dość jaskrawą, tym samym rzucającą się w oczy. Ponadto kolejna zaleta owej pozycji to jakość papieru, który jest przyjemny i miły w dotyku. Dodatkowo jest dobrze złożona, co ma ogromne znaczenie, szczególnie gdy korzystamy z wybranego przepisu i co jakiś czas musimy do niego zaglądać. Bowiem po otworzeniu na danej stronie, książka samoistnie nie zamyka się. Co więcej, załączona jest zakładka w postaci beżowej wstążki, dzięki której można zaznaczyć konkretną stronę i przepis nas interesujący. Zwróciłam również uwagę na estetyczny i subtelny wygląd kartek stanowiących przerywnik pomiędzy poszczególnymi rozdziałami, których jest dziewięć. A poza tym podoba mi się oryginalne i bardzo widoczne oznaczenie numeracji stron. Książka się pięknie prezentuje, dzięki czemu idealnie nadaje się na prezent. Osobiście jestem zachwycona owym wydaniem. 
Książkę autorka zadedykowała mężowi, który motywował ją do działania i wspierał przy owym projekcie oraz pomagał w realizacji marzeń. To miły i wzruszający gest. Następnie Renata Czelny-Kawa przedstawia nam kobiety, które są dla niej najważniejsze, a ich pasja i praca stały się ogromną inspiracją do stworzenia publikacji z sernikowymi przepisami. Mama kojarzy jej się z szarlotką pachnącą cynamonem oraz tortami, które były jej specjalnością. Babci z kolei zawdzięcza swą miłość do pieczenia serników. Każda rodzinna uroczystość przepełniona była zapachem tradycyjnego sernika z cytrynowym posmakiem i dodatkami w postaci rodzynek, skórki pomarańczowej, polewy czekoladowej  i wiórek kokosowych. Autorka poświęciła również kilka stron wspomnieniom z dzieciństwa, pokrótce ukazując sylwetki najbliższych, przedstawiając z wielkim sentymentem pewne cenne przedmioty, obrazując najpiękniejsze chwile, a także dzieląc się swym miejscem na ziemi, przynoszącym spokój i szczęście. Dopełnieniem owej części są rodzinne fotografie.
"Zamykam oczy i nadal widzę... ...biały kredens w kuchni, pamiątkowy, duży zegar, okrągły, drewniany stół, który nigdy nas wszystkich nie mógł pomieścić, pędy dzikiej róży prawie pukające do sypialnianych okiennic. Są stosiki niezliczonych haftowanych serwetek i makatek. W sieni stoi stary kufer, w sypialni Prababci wiekowa maszyna do szycia. Każda rzecz była wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju."
Następnie odnajdziemy mnóstwo wspaniałych przepisów, z podziałem na serniki słodkie i wytrawne (owe są dla mnie wielkim zaskoczeniem, jeszcze nigdy się z takimi nie spotkałam i nie miałam przyjemności ich skosztować). Każdy z nich zawiera wyszczególnienie ogólnodostępnych składników podanych w dokładnych proporcjach, które pomogą w jego przyrządzeniu. Pod listą produktów niezbędnych do stworzenia uwielbianego ciasta, omówione jest jego wykonanie. Tutaj dokładnie, krok po kroku opisane są etapy jego wyrabiania, w tym sporządzenie spodu sernika, dalej masy serowej oraz wierzchu. Podane są również czas oraz temperatura pieczenia. Gdzieniegdzie, w przypadku co poniektórych przepisów, udzielane są krótkie i ważne wskazówki. Każde ciasto jest przepięknie zobrazowane, co sprawia, że natychmiast ma się ochotę nie tylko takowe przygotować, ale przede wszystkim zasmakować i delektować się nim. Ja już mam nawet w planach upiec w najbliższym czasie sernik z żurawiną - jeśli tylko mi się on uda, to oczywiście podzielę się zdjęciem :)

W książce autorka zdradza okoliczności pojawienia się pomysłu o napisaniu książki oraz pokrótce opisuje początki powstania bloga Raj dla Podniebienia. Ujawnia również historie pewnej fotografii... Dzieli się z nami także kilkoma ważnymi radami, których zastosowanie będzie miało wpływ na to, czy nasz wypiek okaże się udany. Bowiem, jak sama twierdzi: "Sernik jest ciastem prostym, ale wymagającym przestrzegania kilku ważnych zasad...". To są naprawdę przydatne informacje, z którymi warto się zapoznać przed przygotowaniem popularnego deseru. Publikacja zawiera również miejsce na niezbędne zapiski.
"Przez stary, drewniany dom przewinęły się pokolenia. Tak wiele czasu minęło, a wszystko to jest nadal tak żywe w mojej pamięci. Żywe, bo ważne. Bo piękne."
Podsumowując, "Serniki słodkie i wytrawne" to zestaw wyśmienitych przepisów na serniki w każdej możliwej postaci z wieloma ciekawymi dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie, bowiem autorka proponuje ciasta na słodko i słono, pieczone bądź na zimno. Wszystkie są wzbogacone galerią przepięknych i smakowitych fotografii. Serdecznie polecam!

28 maj 2017 08:43

Opinia

Czy znacie kogoś, kto do kawy nie zjadłby z chęcią małego serniczka?

Awatar użytkownika
Poligon Domowy
(anonimowy)

Jestem stanowczo typem człowieka, który w kuchni czuje się nieswojo. Zawsze lepiej radziła sobie tam moja siostra, i choć to ja pomagałam babci piec to jednak, gdy sama próbowałam swoich sił bywało różnie. Niestety, w porównaniu z młodszą (!!!) siostrą efekty moich starań wypadały blado i rodzina bez oporów o tym mówiła. Zeszłam jej z drogi. Do dzisiaj tak jest.  Może dlatego kolekcjonuję książki kucharskie i uwielbiam je przeglądać, szukać przepisów, które rzucą wszystkich na kolana, bo na pewno mi się udają. A serniki... no nie macie chyba wątpliwości, że sernik to jest to, co do kawy pasuje najlepiej... 
Książka "Serniki słodkie i wytrawne" jest jedyna w swoim rodzaju, jeśli spodziewacie się przepisów na pyszne ciasta to uprzedzam - dostajecie o wiele więcej!  Oprócz przepisów i pięknych zdjęć autorka dzieli się z nami wspomnieniami, dzięki temu zanim jeszcze zerknęłam na pierwsze zdjęcie sernika już czułam, że znam ją od dawna. Czytając o jej dzieciństwie, o obserwowaniu mamy, babci nie ma możliwości by nie cofnąć się myślami do własnego dzieciństwa. I myśli gnają do tamtych czasów, zapachów, smaków a my tęsknimy i mamy ochotę upiec popisowy sernik swojej mamy/babci/cioci i... znajdujemy ten przepis na kartach tej książki!

Serniki z kolejnych stron wyglądają tak smakowicie, że niemal czuje się ich zapach przewracając kartki! Na pewno serniki na zimno są stworzone dla mnie, w końcu tam trudno coś zepsuć... pokazałabym Wam zdjęcie, ale... no cóż, zniknęło zanim zrobiłam fotkę. Pozostałe przepisy podsunę siostrze lub babci, w końcu po co im wchodzić w paradę - najważniejsze by mnie poczęstowały!
więcej http://poligon-domowy.blogspot.com/2017/03/serniki-sodkie-i-wytrawne-renata-czelny.html

12 kwiecień 2017 08:11

Opinia

Przedpremierowo ;)

Awatar użytkownika
Katarzyna Grzybek
(anonimowy)

„Serniki słodkie i wytrawne” to tytuł książki, jaka ukaże się jeszcze w tym kwartale pod moim patronatem medialnym. Jej autorką jest Renata Czelny-Kawa, nauczycielka języka polskiego w jednej z krakowskich szkół, prowadząca blog „Raj dla podniebienia”, miłośniczka gotowania, fotografowania i pisania. Książkę wydaje Wydawnictwo Psychoskok, a ja się cieszę, jakbym pisała tę książkę sama. Dlaczego?

Pamiętam dzień, kiedy pierwszy raz trafiłam na stronę „Raj dla podniebienia”. Zobaczyłam zachwycające przepisy na potrawy, piękne zdjęcia i subtelne teksty. Pal sześć przepisy, fakt – są świetne i aż chce się zakasać rękawy i zmierzyć się z sernikami, ale sposób w jaki autorka je przedstawiała… To już prawdziwa poezja! Niemal każdy przepis „przyprawiony” był jakąś refleksją, sentymentalnym wspomnieniem, ciepłą historią. Czułam się jak u siebie.

Wtedy okazało się, że autorką bloga jest Renata, z którą przez pięć lat studiowałam filologię polską na Uniwersytecie Rzeszowskim. Obie (zresztą jak większość studentów tego kierunku) miałyśmy zostać nauczycielkami. Od ukończenia studiów minęło wiele lat. Nie spotkałyśmy się ani raz. Dopiero po latach odnalazłyśmy się w… sieci. Renata jest nauczycielką języka polskiego, ja – dziennikarką; obie blogujemy. Kiedy dowiedziałam się, że Renia chce wydać książkę z własnymi, autorskimi przepisami, bardzo mocno trzymałam kciuki za spełnienie jej marzenia. Udało się! „Serniki słodkie i wytrawne” ukażą się jeszcze w tym kwartale.


więcej na http://katarzynagrzebyk.pl/serniki-slodkie-wytrawne-moj-patronat-medialny

12 kwiecień 2017 07:57

Opinia

Przez żołądek do serca... :)

Awatar użytkownika
Agnieszka Krizel
(anonimowy)

Zawsze powtarzam to, co od dziecka wpajała mi babcia: kuchnia musi pachnieć, bo to serce domu i miejsce, w którym spędzamy większość czasu. Babcia już nie żyje, a ja trzymam się tej zasady od zawsze. Chociaż, jako dziecko czy nastolatka, nie przywiązywałam do tego uwagi, słowa te doskonale zapamiętałam, bo w pracach kuchennych pomagałam nie tylko babci, ale też mamie. I to właśnie mama nauczyła mnie piec sernik tradycyjny, taki nasz, borowiacki. Chociaż każda gospodyni ma swój przepis, moja mama od lat piekła i piecze ciągle ten sam. Ja, nauczyłam się jeszcze dwóch innych serników - z serków homogenizowanych, pieczony, przepis podobny do tradycyjnego, też na spodzie, z rodzynkami oraz gotowanego z twarogu, na spodzie z herbatników. A, jako fanka sernikowego szaleństwa marzy mi się, by nauczyć się robić paschę. Nie, jako przepis stosowany tylko przy okazji świąt, ale takiego na każdą okazję.

więcej na stronie
http://nietypowerecenzje.blogspot.com/2017/03/recenzja-przedpremierowa-serniki-sodkie.html

12 kwiecień 2017 07:49

Znajdź nas na Facebooku

Partnerzy

Subiektywnie o książkach
Dwumiesięcznik SOFA
Wydawnictwo Psychoskok
Wydawnictwo MG
Kuźnia Literacka
Zażyj Kultury
Fundacja  Polonia Union
Kulturalne rozmowy - Sylwia Cegieła
Sklep internetowy TylkoRelaks.pl
CoCzytamy.pl