Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie
| Dodano: 9 styczeń 2015
| Dodana przez:
Agata Jankowiak
Twoja ocena
Książka Mama Alergika Gotuje * Klasycznie jest kontynuacją blogowej działalności autorki. Na blogu MAG wyczarowała już ponad 600 dań eliminując z nich główne alergeny, do których zalicza się mleko, jajka, orzechy, kakao, soję, seler czy miód. Mama Alergika radzi jak krok po kroku działać kiedy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka.
Klasyka dla alergika zawiera 96 nowych przepisów bez alergenów, na tradycyjne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
Książka jest odpowiedzią na pytanie „Co dziś do jedzenia przygotować dla alergika?”.
Zawiera dania, które gotujemy „na co dzień”.
Znajdują się tutaj przepisy na śniadania, zupy, dania roślinne, z owocami, z mięsem, podstawowe desery oraz niezbędne dodatki.
Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowej, naturalnej, ekologicznej żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych.
Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie osoby na diecie bezglutenowej. Przepisy zostały specjalnie oznakowane.
Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy strączki. Opatrzony jest wskazówkami odnośnie zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.
Przepisy zawierają także adnotację od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań.
We wstępnej części książki zostały opisane podstawowe alergeny oraz zamienniki w diecie.
Poznamy gdzie szukać wapnia, żelaza, magnezu podczas diety eliminacyjnej.
Klasyka dla alergika zawiera 96 nowych przepisów bez alergenów, na tradycyjne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
Książka jest odpowiedzią na pytanie „Co dziś do jedzenia przygotować dla alergika?”.
Zawiera dania, które gotujemy „na co dzień”.
Znajdują się tutaj przepisy na śniadania, zupy, dania roślinne, z owocami, z mięsem, podstawowe desery oraz niezbędne dodatki.
Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowej, naturalnej, ekologicznej żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych.
Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie osoby na diecie bezglutenowej. Przepisy zostały specjalnie oznakowane.
Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy strączki. Opatrzony jest wskazówkami odnośnie zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.
Przepisy zawierają także adnotację od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań.
We wstępnej części książki zostały opisane podstawowe alergeny oraz zamienniki w diecie.
Poznamy gdzie szukać wapnia, żelaza, magnezu podczas diety eliminacyjnej.