Katarzyna Jankowska- “Mama alergika gotuje”
Pozycji podpowiadających jak przygotować zdrowe i apetycznie wyglądające posiłki dla dzieci jest całe mnóstwo, trudno jednak znaleźć książkę skoncentrowaną na potrzebach alergików czy choćby wegetarian. „Mama alergika gotuje” doskonale wypełnia tę lukę.
Bardzo prawdopodobne, że wiele babć oraz mam byłoby gotowych dowodzić, że dzieci nie spożywające mięsa, mleka, jajek, ryb itp., nie mogą prawidłowo się rozwijać. Mamy małych alergików doskonale wiedzą, że eliminacja z diety podobnych produktów nie jest fanaberią lecz koniecznością. Komponowanie smacznych i apetycznie wyglądających posiłków gdy mamy do dyspozycji ograniczoną ilość składników jest prawdziwym wyzwaniem, dlatego książka Katarzyny Jankowskiej zdaje się niezwykle pomocna.
Prowadzony przez autorkę blog – „ mamaalergikagotuje.pl” pozwolił rozeznać się w zapotrzebowaniu na takową pozycję. Mamy pociech o szczególnych potrzebach poszukują informacji i pomysłów wszędzie. Przecież konieczność rezygnacji z niektórych produktów nie musi, a nawet nie powinna oznaczać, że jedzenie stanie się nieatrakcyjną koniecznością.
Książka zawiera 100 przepisów bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu i selera, aż 78 z nich nie zawiera glutenu, 81 jest wegańskich, 87 nie zawiera cukru. Jednym słowem pozycja niezastąpiona w kuchni alergików, unikających glutenu, węglanów czy wegetarian choć oczywiście dbający o zdrowy styl życia także ja docenią.
Fakt, że Katarzyna Jankowsk na co dzień jest mamą alergika, która zmaga się z wyzwaniem przygotowywania smacznych, wartościowych i co najważniejsze bezpiecznych posiłków staje się dodatkowym atutem książki.