Dobre nawyki żywieniowe - zdrowy ruch - motywacja

Prawda jest taka, że nie ma jednego uniwersalnego
rozwiązania dla trwałej, zdrowej utraty wagi. To, co działa dla jednej
osoby, może nie działać na inną, ponieważ nasze ciała reagują różnie na
różne pokarmy, w zależności od genetyki i innych czynników zdrowotnych.
Znalezienie odpowiedniej dla nas metody odchudzania wymaga czasu i
cierpliwości, zaangażowania oraz eksperymentów z różnymi pokarmami i
dietami.
Dzięki książce Agaty Lewandowskiej, cenionej dietetyk,
autorce wielu książek o diecie i zdrowiu, mamy możliwość poznać trzy
ważne kroki do tego, jak osiągnąć wymarzoną sylwetkę. To wspaniała
książka szczególnie dla tych, którym odchudzanie i dieta kojarzą się ze
stresem, głodówką, katorżniczym respektowaniem diety. Schudnij bez
diety. Życie bez liczenia kalorii pokaże, że wcale nie musi tak być.
Zdrowa
dieta nie polega na wprowadzeniu ścisłych ograniczeniach, chodzi raczej
o dobre samopoczucie, to, że ważne jest to, byśmy mieli więcej energii,
byśmy odczuwali poprawę zdrowia, a co za tym idzie i nastroju. W tej
książce krok po kroku uczymy się, w jaki sposób można zmienić swoje
przyzwyczajenia żywieniowe, by ostatecznie móc cieszyć się zgrabną
sylwetką.
Trwała utrata masy ciała wymaga zdrowych zmian stylu życia i wyborów żywieniowych. Tutaj dużą odgrywa motywacja:
„Niech motywacja płynie z ciebie, a nie z zewnątrz – to niezbędne, by w pełni się zaangażować. Wypracuj poczucie własnej wartości i skuteczności – ciesz cię sukcesami i nie rozpamiętuj porażek”.
Przekonasz się szybko, że możesz zrzucić zbędne kilogramy, jednocześnie utrzymując właściwą wagę, mając dobre samopoczucie, a jednocześnie smacznie i zdrowo się odżywiając.
Chociaż nie ma łatwego sposobu na spadek wagi, istnieje
wiele kroków, które możemy podjąć, aby zdrowo jeść, ograniczyć
emocjonalne przyczyny przejadania się. Wyznaczajmy cele, aby utrzymać
motywację. Zdrowe odżywianie wcale nie musi być skomplikowane. Autorka
wszystko dokładnie opisała, między innymi, jak odchudzać się z głową,
jak uniknąć efektu jo-jo, w jaki sposób przygotowywać zdrowe i lekkie
posiłki, a jednocześnie to, z czym wszyscy mamy problem – jak się nie
poddać, gdy przychodzi chwila kryzysu. Korzystając z tych prostych
wskazówek, możemy przezwyciężyć zamieszanie, jakie towarzyszy
odchudzaniu i nauczyć się, jak tworzyć - i trzymać się - smacznej, zróżnicowanej i pożywnej diety, która jest tak samo dobra dla naszego umysłu, jak dla naszego ciała.
Poradnik
zawiera całą masę cennych rad i wartościowych wskazówek oraz przeszło
90 przepisów na smaczne śniadania, przekąski, pożywne sałatki,
wszelkiego rodzaju zupy, energetyczne koktajle, wyborne desery oraz
dania główne. Wszystko zaś doskonałe w smaku, sycące i niezmiernie
proste do wykonania. Przejście na zdrową dietę nie musi być
propozycją „wszystko albo nic”. Nie musimy całkowicie eliminować
jedzenia, które lubimy i nie musimy zmieniać wszystkiego naraz - co zwykle prowadzi tylko do oszukiwania lub rezygnacji z nowego planu żywieniowego.
Zdaniem autorki dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie kilku drobnych zmian na raz. Utrzymywanie skromnych celów może pomóc nam osiągnąć więcej w perspektywie długoterminowej bez poczucia deprywacji lub przytłoczenia z powodu poważnego przeglądu diety. Pomyślmy o planowaniu zdrowej diety jako o kilku małych, wykonalnych krokach - takich, jak np. dodawanie sałatki do diety raz dziennie. Gdy nasze małe zmiany stają się nawykiem, możemy nadal dokonywać w naszym życiu więcej zdrowych wyborów. A najważniejszym rozwiązaniem w walce z redukcją zbędnych kilogramów jest to by wziąć się za to już dziś, nie odkładać na jutro tego, co możemy dla siebie zrobić już teraz!